17 листопа Всесвітній день передчасно народженої дитини

АКТУАЛЬНІСТЬ: Серед новонароджених дітей особливе місце займають діти, що народилися  передчасно, тобто недоношені. На передчасно народжених дітей припадає  70% у структурі перинатальної і 20-40% ранньої неонатальної смертності. До цього часу немає надійних засобів запобігання і ефективного лікування недоношування.  Єдиним заходом зниження захворюваності і смертності недоношених дітей, є вдосконалення методів виходжування їх, які ґрунтуються на глибокому вивченні особливостей дітей цієї групи  . Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, іншими словами, в середньому це кожен 10-й дитина з народжуваних. Більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності . За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей в світі. В Украіні впродовж останніх років частота передчасних пологів коливається в межах 4-5%, але з початком війни значно зросла.   

МЕТА ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДУ:  знання про те, що недоношеність — не вирок, і що величезна кількість недоношених новонароджених виросли не тільки здоровими і повноцінними, але й видатними людьми, дуже важливі.
Вперше святкування Міжнародного дня недоношених дітей відбулося в 2009 році — 17 ЛИСТОПАДА   у Відні на площі Святого Михайла професора університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвятковано вже в 12 європейських країнах, потім в  60,а з 2021 року він відзначається як Всесвітній день недоношених дітей.

       ПРОГРАМА ПРОВЕДЕННЯ ДНЯ НЕДОНОШЕНОГО МАЛЮКА:

  1. Презентація актуальності і проблем  недоношеної дитини(сан. бюлетень, реферати,брошури).
  2. Виступ викладача Волощук В.І. та студентів з презентаціями до Дня недоношеної дитини(матеріали додаються).
  3. Перегляд фільму «Як виходжують недоношених  у відділенні    Мукачівськоі  лікарні ».
Немає опису.
Немає опису.
Немає опису.
Немає опису.