17.11.2022 був відзначений Міжнародний день недоношених дітей цикловою комісією викладачів професійно-практичної підготовки (акушерства, педіатрії)

17 листопада в світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей. Він був заснований в 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми.
Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, іншими словами, в середньому це кожна 10-а дитина з народжуваних. Більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності або відчувають проблеми в навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей в світі.

Причому, в останні роки відзначається стабільне зростання народження дітей раніше терміну. Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, але передчасно народжені — особливо, а проблема передчасних пологів залишається однією з проблем, недооцінюваної суспільством. Лікарі прагнуть привернути увагу до цієї проблеми, в тому числі і в Україні.
Варто відзначити, що зростання числа випадків передчасних пологів обумовлене декількома факторами. Перш за все це — пізніший вік жінки, що народжує, широке використання ліків від безпліддя, необгрунтоване передчасне проведення стимуляції пологів і кесаревого розтину. Для виходжування дітей, які отримали життя в результаті таких пологів, потрібно найбільш високотехнологічний інтенсивний догляд. Але не тільки …
Адже народження недоношеної дитини — це і серйозний стрес для батьків, що потребують не тільки в якісне лікуванні їх малюків і матеріальніу підтримку, але й психологічну допомогу. А знання про те, що недоношеність — не вирок, і що величезна кількість недоношених новонароджених виросли не тільки здоровими і повноцінними, але й видатними людьми, дуже важливі.
Вперше святкування Міжнародного дня недоношених дітей відбулося в 2009 році — в цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвятковано вже в 12 європейських країнах.
Багато видатних людей народилися недоношеними і добилися неймовірних успіхів Сьогодні День недоношених дітей стає популярною щорічною подією в багатьох країнах. Серед заходів, присвячених Дню, — телевізійні передачі та інтерв’ю, благодійні концерти і прийоми, публікації в пресі та інтернеті, різні акції і заходи, які організовуються як органами влади та охорони здоров’я різних країн, так і громадськими організаціями. Головне, що мета усіх цих заходів одна — інформування суспільства про небезпеку та наслідки передчасних пологів, а також про профілактику і необхідності збереження повного терміну вагітності.

Викладач педіатрії Кубані Я.М.